Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU smatra da SAD uvode "protekcionističke mjere"


Sjedište Evropske komisije u Bruxellesu

Evropska unija "ozbiljno sumnja" da američki predsjednik Donald Trump želi uvesti takse na čelik i aluminij zbog nacionalne sigurnostii smatra da SAD uvode protekcionističke mjere iz ekonomske koristi, izjavila je danas povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmström.

Ona je rekla da EU je napravila provizornu listu proizvoda iz SAD koje bi mogle biti opterećene nametima ako Trump ustraje u odluci da uvede takse na čelik i alumij.

Euro povjerenica je upozorila da Trumpovi motivi nisu suglasni s pravilima Svjetske trgovinske organizacije koja dopušta mjere zbog nacionalne sigurnosti što onda znači da bi EU mogla uvesti mjere za zaštitu svog tržišta.

Podsjetila je da se na provizornoj listi proizvoda iz SAD na koje bi mogli biti uvedeni nameti, nalaze se čelik, industrijski i poljoprivredni proizvodi, neke vrste burbona i druge stvari, kao što su maslaod kikirikija, brusnice i sok od naradže.

Šef Evropske komisije Jean-Claude Juncker ranije je rekao da bi motori Harley Davidson i traperice Levis mogli biti pogođeni uvoznim nametima EU.

XS
SM
MD
LG