Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vladajuća koalicija bez većine u skupštini BiH


Session of Parliament in Bosnia and Herzegovina

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safer Demirović informisao je na današnjoj sjednici državne parlamentarce kako istupa iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu PSBiH. Po tome su SDA, HDZ BiH, SBB i SDS definitivno ostali bez većine u Parlamentu BiH.

Demirović je rekao kako će od danas djelovati kao nezavisni zastupnik u Zastupničkomu domu.

U ovom mandatu četiri zastupnika napustila su Klub SDA u Zastupničkom domuparlamnetrane skupštine.

SDA trenutno u Zastupničkom domu PSBiH ima samo šest zastupnika dok je prilikom konstituisanja zakonodavne vlasti u ovom mandatu imala ukupno deset zastupnika.

Aktuelni saziv koalicije na državnom nivou definitivno je ostao bez parlamentarne većine u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Opozicione političke stranke u najvišem organu zakonodavne vlasti trenutno imaju 23 zastupnika, a vlast samo 19.

Ostaje upitno koliko će se procesi unutar zakonodavne vlasti odraziti na funkcionisanje kompletnog saziva izvršne vlasti s obzirom na to da SDA, HDZ BiH, SBB i Savez za promjene definitivno nemaju dovoljno ruku da u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajaju materijale koje upućuje Vijeće ministara BiH.

XS
SM
MD
LG