Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lagard: Trgovinski rat bio bi poguban za svetski rast


U trgovinskom ratu koji se pothranjuje uzajamnim podizanjem carinskih tarifa, niko ne dobija: Kristin Lagard

Generalna direktorka Svetskog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard ocenila je danas da bi trgovinski rat koji bi mogao da izbije posle pretnji američkog predsednika Donalda Trampa o uvodjenju taksi za uvoz čelika i aluminijuma u SAD bio "poguban" za privredni rast u svetu.

"Ukoliko se medjunarodna trgovina dovede u pitanje ovim tipom poruka to bi bio kanal koji vodi ka padu privrednog rasta, padu razmene što bi bilo pogubno", rekla je Lagard ua radio RTL.

"U trgovinskom ratu koji se pothranjuje uzajamnim podizanjem carinskih tarifa, niko ne dobija", ocenila je direktorka MMF-a.

Ona je rekla da MMF brine da ne dodje do toga i da predlaže da se strane postignu dogovor, da pregovaraju i da se usaglašavaju.

Lagard je istovremeno ocenila i da "na odredjen način" američki predsednik ima nekoliko dobrih razloga što protestuje zbog sadašnje situacije. Ona je ukazala da ima zemalja u svetu koje ne poštuju sporazume Svetske trgovinske organizacije gde su sadržani razni propisi, konkretno po po pitanju transfera tehnologija.

Rekla je da se odmah pomisli na Kinu ali da ona nije jedina zemlja koja pribegava toj praksi.

Donald Tramp je prošle nedelje najavio da namerava da uvede taksu od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum, a Evropska komisija treba danas da objavi kako će odgovoriti na tu najavu.

XS
SM
MD
LG