Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD: Polubrata Kim Džong Una ubile severnokorejske vlasti


Kim Džong Nam

Polubrat severnokorejskog vođe Kim Džong Una ubijen je po nalogu severnokorejskih vlasti neurotoksičnom supstancom, agensom VX, naveo je u saopštenju Stejt department.

Kim Džong Nam ubijen je u sred dana, 13. februara 2017. na aerodromu u Kuala Lumpuru, u Maleziji. Dok je čekao let za Makao prišle su mu dve žene koje su mu uprskale neku supstancu u lice, pokazuju snimci nadzornih kamera. Umro je ubrzo pošto je prebačen u bolnicu.

Tragovi VX, neurotoksičnog agensa koji je svrstan u oružje za masovno uništenje, pronađeni su na njegovom licu i očima prilikom obdukcije.

Vašington je 22. februara "ustanovio" da je tu supstancu upotrebila "Vlada Severne Koreje" da ubije Kim Džong Nama, rekla je Heder Nojert, portparolka Stejt departmenta.

"SAD oštro osuđuju upotrebu hemijskog oružja da se počini ubistvo", istakla je sinoć u saopštenju Nojert.

"Taj javni prikaz nepoštovanja univerzalnih normi protiv upotrebe hemijskog oružja dodatni je dokaz o opasnoj prirodi Severne Koreje i ukazuje da ne možemo sebi da dozvolimo da tolerišemo bilo kakav severnokorejski program oružja za masovno uništenje", rekla je Nojert.

Na osnovu tog zaključka Vašington je odmah uveo nove ekonomske sankcije Severnoj Koreji i to u danu kada je Južna Koreja ukazala da je Pjongjang spreman da razgovara s SAD o pitanju denuklearizacije.

Severna Koreja je već pod nizom sankcija SAD i Ujedinjenih nacija tako da su ove nove sankcije u velikoj meri simbolične.

XS
SM
MD
LG