Dostupni linkovi

Saudijska Arabija poklanja nogometni stadion Iraku


Ilustrativna fotografija

Saudijska Arabija saopćila je u utorak da će pokloniti nogometni stadion Iraku nakon prve prijateljske utakmice odigrane u posljednjih 40 godina između reprezentacija te dvije zemlje.

Saudijski kralj Salman bin Abdel Aziz izjavio je u telefonskom razgovorom s premijerom Iraka Hajderom al Abadijem da će Iraku pokloniti stadion.

Teren koji će biti izgrađen u Bagdadu, moći će primiti 100.000 ljudi i nalazit će se u sportskom dijelu glavnog grada Iraka, priopćeno je iz pres službe iračkog premijera i istaknuto da je formirana vladina komisija koja će pratiti to pitanje.

Reprezentacije dvije zemlje odigrale su 28. februara utakmicu u Basri, gradu na jugu Iraka kod granice sa Iranom.

Utakmica je ocjenjena kao historijska i kao znak političkog približavanja između Bagdada i Rijada, regionalnog rivala Teherana.

Kralj Salman je pozdravio odigravanje utakmice ocjenjujući je uspješnom. Irak je tada pobijedio Saudijsku Arabiju sa 4:1 na stadionu koji prima 60.000 ljudi.

FIFA će se 16. marta izjasiti o tome da li će ukinuti krivičnu mjeru uvedenu devedesetih godina i kratko povučenu 2012. godine o održavanju zvaničnih utakmica u Iraku zbog ratova i nasilja u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG