Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Netanjahu napao Iran: Mrak se spušta na region


Netanyahu u obraćanju uticajnom AIPAC-u Vašingtonu, 6. marta 2018.

Benjamin Netanyahu je u utorak upozorio da se “mrak supušta na naš region” dok Iran proširuje svoju sferu uticaja na Bliskom istoku.

Izraelski premijer Netanyahu iskoristio je posjetu SAD i pauzu u svojim problemima sa zakonom u Izraelu kako bi kritikovao „radikalnog tiranina“ Iran tokom razgovora sa proizraelskom lobističkom grupom u Vašingtonu.

Netanyahu, koji se suočava sa istragom o korupciji, u SAD se nakon predsjednika Donalda Trumpa susreo i sa uticajnim Američko-izraelskim komitetom za javne poslove (AIPAC).

"Snaga iza toliko toga što je loše je ta radikalna tiranija u Teheranu" rekao je izarelski premijer u obraćanju AIPAC-u.

"Ako bih imao poruku za vas danas, veoma je jasna: moramo zaustaviti Iran, mi ćemo zaustaviti Iran"

Pritisnut sa koprupcijskim skandalom kod kuće u kojem su istragom, osim devet njegovih bliskih saradnika obuhvaćeni i članovi njegove porodice, Netanyahu pokušava skrenuti pažnju državničkim petodnevnim putem u SAD gdje ga je toplo dočekao američki predsjednik Donald Trump.

Baš kao i Trump i Netanyahu istragu o korupcijskom skandalu protiv njega naziva "lažnim vijestima".

Netanyahu je još jednom zahvalio Trumpu za priznavanje Jerusalima za glavni grad Izraela, iako je odluka izazvala novi zastoj u mirovnim pregovorima Izraelaca i Palestinac.

SAD su ovih dana saopštile da će ambasada biti otvorena u maju, a Trump je nagovijestio da bi mogao prisustvovati tom činu.

Netanyahu je danas rekao AIPAC-u da je upozoravao administraciju bivšeg predsjednika Baracka Obame protiv nuklearnog sparazuma sa Iranom.

Ukazujući na mapu Bliskog istoka, izraelski premijer je rekao:

"Mark se spušta na naš region. Iran gradi agresivno carstvo: Iran, Irak, Sirija, Liban, Gaza, Jemen i još će ih biti".

Kaže da Teheran traži dozvolu za građenje vojnih baza u Siriji, gdje podržavaju snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u građanskom ratu i razvijaju fabrike u toj zemlji kao i u Libanu za pravljene precizno navođenih rakete sposobnih da gađaju Izrael".

Natanyahu je pohvalio Trumpa zbog pokušaja raskida nuklearnog sporazuma s Iranom, tvrdeći da bi i arapski susjedi podržali takav korak.

Trump jeste obećao da će raskinuti nuklerni sporazum sa Iranom, ali su ostale potpisnice tog istorijskog sporazuma postignutog 2015., EU, Francuska, Britanija, Njemačka, Rusija i Kina upozorile SAD da to neće prihvatiti.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG