Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Skoplju počeo proces protiv premijera Zorana Zaeva


Premijer Zaev dao je izjavu po izlasku iz suda u Skoplju 6. marta 2018.

Nakon nekoliko odgoda u utorak je na sudu u Skoplju počeo proces za korupciju protiv makedonskog premijera Zorana Zaeva.

Zoran Zaev, 43-godišnji socijaldemokrat na vlasti od juna 2017. godine, optužen je da je primio mito od oko 160.000 eura od lokalnog poslovnog čovjeka kako bi kupio građevinsko zemljište u Strumici, gradu u kojem je bio gradonačelnik.

"Dokazat ćemo da je Zaev dok je bio gradonačelnik Strumice 2013. primio mito i da je kriv", rekla je državna tužiteljica Valentina Bislimovska.

Početak tog procesa je redovno bio odgađan od početka 2016. godine.

Zaev je upozorio da se radi o zlonamjernoj optužbi protiv njega kako bi ga se spriječilo da se bavi politikom. On je nakon saslušanja novinarima rekao da će dokazati apsurdnost te optužbe za mito.

Državno tužilaštvo planira podnijeti kao dokaz videosnimku snimljenu skrivenom kamerom tokom razgovora Zaeva s poslovnim čovjekom, a premijerov odvjetnik Filip Medarski osporava vjerodostojnost tog dokaza.

Zaev tvrdi da je pitao poslovnog čovjeka može li dati donaciju za izgradnju crkve, a ne mito.

Video snimka je objavljena 2015. na YouTubeu, na vrhuncu političke krize u Makedoniji, kada je opozicija koju je tada vodio Zaev objavljivala snimke masovne korupcije vlasti premijera Nikole Gruevskog.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG