Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlasnik Amazona Jeff Bezos na vrhu Forbesove liste najbogatijih


Jeff Bezos, osnivač Amazona

Jeff Bezos, vlasnik Amazona i među ostalim i Wahsington Posta na vrhu je ovogodišnje Forebsove liste milijardera sa 122 milijardi dolara, slijede Bill Gates sa 90 milijardi i Warren Buffett 84 milijarde dolara vrijednosti, potom vlasnik najpoznatijih modnih brendova Bernard Arnault, te Facebooka, Mark Zuckerberg.

Među 10 najbogatijih su i braća Charles i David Koch, američki bogataši koji su poznati kao glavni finansijeri ekstremno desnih i konzervatinih ciljeva i politika u SAD, koji su za ovogodišne novembarske izbore u Kongresu za konzervativne kandidate izdvojili između 400 i 500 miliona dolara.

Ovogodišnja Forbesova lista milijardera pokazala je da se gap između super bogatih i bogatih drastično povećava. Sve ukupno ima 2.208 milijardera koji ukupno vrijede preko 9 hiljada milijardi dolara, 18 posto više nego što su vrijedili prije godinu dana.

Bogatstvo 20 najbogatijih ljudi na planeti iznosi 1.200 milijardi dolara,a oni predstavljaju manje od 1 posto ukupnih milijardera na svijetu. Njihovo bogatsvo pak iznosi 13 posto od bogatsva sa kojim raspolažu svi milijarderi širom svijeta.

Dok je većina bogatih svoju imovinu uvećala u proteklih 12 mjeseci, vrijednost 16 posto bogatih se smanjila.

Jedan od poznatijih čije bogastvo se topi je američki predsjednik Donald Trump, koji je od marta 2017. izgubio oko 400 miliona dolara i sada vrijedi oko 3.1 milijardu.

Trump je trenutno na 766 mjestu po bogatsvu na svijetu, što je pad za 544 mjesta.

Najbogatija žena na svijetu je vlasnica Walmarta, Alice Walton sa 46 milijardi dolara, a za njom je nasljednica L'Oreala, Francoise Bettencourt Meyer sa 42 milijarde dolara te Sussanne Klatten iz BMW koja ima 25 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG