Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skupštini Crne Gore dostavljena peticija za uvođenje 'Pavlovog zakona'


Skupštini Crne Gore dostavljena je peticija sa preko 6.300 potpisa građana koji traže izmijene Krivičnog zakonika Crne Gore (KZCG) i uvođenje doživotne zatvorske kazne, tzv. „Pavlov zakon“.

Samo par dana poslije brutalnog ubistva petnaestomjesečnog dječaka P.J. za koje policija sumnjiči njegovog očuha Nermina Šišića (28) građani su pokrenuli inicijativu kojom traže da se za ubistvo djece i druga teška krivična djela, propiše kazna doživotnog zatvora.

Jedna od organizatorki u grupi "Pravda za Pavla" Vanja Bjelica Vukotić za Radio slobodna Evropa je precizirala da građani pored izmjena KZCG traže „za osumjičene očuha Nermina Šišića i majku dječaka Jelenu Jovović maksimalne zatvorske kazne bez prava na pomilovanje“.

Ona je objasnila da se to traži zbog činjenice da se "i ukoliko Skupština usvoji izmjene KZCG one ne bi mogle primjeniti u ovom slučaju jer se zakoni ne mogu primjenjivati retroaktivno“.

Petnaestomjesečni P.J. preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore 5. februara 2018. a smrt je, prema nalazu vještaka, nastupila kao posljedica batina. Policija Šišića, koji je bosanski državljanin, tereti za brutalno ubistvo djačaka a za to djelo maksimalna zaprijećena kazna je prema sadašnjem zakonu 40 godina. Majku ubijenog dječaka Jelenu Jovović policija je osumnjičila za zanemarivanje porodičnih obaveza.

Njima je istražni sudija Višeg suda u Podgorici Vladmir Novović odredio jednomjesečni pritvor.

XS
SM
MD
LG