Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin: Otkrili smo djelovanje skoro 500 stranih špijuna


Izborni plakat Vladimira Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da u Rusiji djeluje gotovo 500 špijuna, te je pozvao Federalnu službu sigurnosti (FSB) da osnaži borbu protiv cajberkriminala i pojača mjere kako bi se zaštitile sigurnosne komunikacije.

Putin je govorio dužnosnicima FSBdva tjedna uoči predsjedničkih izbora na kojima se očekuje njegova pobjeda i još jedan šestogodišnji mandat.

“Posljednjih godina, kao što znate, vidjeli smo povećanje aktivnosti stranih obavještajnih službi. One intenzivno rade protiv Rusije, koristeći suvremene metode, špijunsku opremu i materijal. Samo tokom prošle godine mi smo spriječili djelovanje 72 karijerna službenika stranih obavještajnih službi i 397 tajnih agenata” rekao jeruski predsjednik.

Putin je naveo da je Rusija spriječila i 25 teroristički napada i 68 krivičnih djela povezanih s terorizmom.

“Svaki radikalizam, bez obzira na ideologiju ili političku prirodu je u osnovi destruktiva, i mi smo dužni da zaštitimo zemlju i njenu budućnost od te prijetnje” poručio je predsjednik Rusije.

Ranije je zamjenik ministra vanjskih polova Sergej Rjabkov rekao da Moskva ima dokaze da se SAD pokušava uplitati u ruske predsjedničke izbore, ali nije rekao o kakvim se dokazima radi.

Američke obavještajne službe su optužile Rusiju da se miješala. Putin je naveo da je Rusija spriječila i 25 teroristički napada i 68 krivičnih djela povezanih s terorizmom.

XS
SM
MD
LG