Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Građani protiv promena imena Zrenjanin u Petrovgrad


Zrenjanin

Više od 2.600 ljudi potpisalo je za pet dana peticiju protiv promene imena grada Zrenjanina u Petrovgrad, saopštila je danas organizacija "Skaska", koja stoji iza sakupljanja potpisa za peticiju.

Prema mišljenju organizacije "Skaska", to je "jasan odgovor" građana šta misle o inicijativi, koju je lokalna samuoprava predvođena Srpskom naprednom strankom, tokom februara prosledila Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i za koju čeka mišljenje tog ministarstva.

"Cilj je bio da se mobiliše javnost protiv nedemokratske i bahate promene imena grada, kao i jasan odgovor sugrađana šta o tome misle. Zrenjaninci su reagovali i poslali vlastima i inicijatorima promene imena grada jasnu poruku: 'Mi se pitamo, ne može!'", naveli su u toj organizaciji prenosi agencija Beta.

Kako se navodi u saopštenju nakon zaključenja potpisivanja peticije pod nazivom "Da Zrenjanin ostane Zrenjanin", građani Zrenjanina su u njoj jasno izrazili svoje mišljenje, a vlast su pozvali da "ukoliko ima nejasnoća, ponovo pozove na referendum, kao i 1992. godine".

Zrenjanin nosi ime po narodnom heroju i organizatoru ustanka u Vojvodini u Drugom svetskom ratu Žarku Zrenjaninu.

Inicijator ideje za promenu imena je lokalni preduzetnik Budimir Jovanović iz udruženja "Petrovgrad", koji je rekao da bi vraćanje naziva Petrovgrad značilo "raskid sa komunističkom tradicijom i poštovanje činjenice da su Srbi u Zrenjaninu većinski narod".

Građani Zrenjanina su se po tom pitanju već jednom izjašnjavali na referendumu održanom 1992. godine, kada je većina građana odlučila da se zadrži stari naziv.

XS
SM
MD
LG