Dostupni linkovi

Šef francuske diplomacije Le Drian u Teheranu


Jean-Yves Le Drian i Mohammad Javad Zarif, Teheran
Jean-Yves Le Drian i Mohammad Javad Zarif, Teheran

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian (Žan Iv Le Drijan) u ponedjeljak je doputovao u Teheran radi susreta s predsjednikom Hassanom Rouhanijem (Hasan Rohani) i svojim iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom (Muhamed Džavad Zarif), javila je iranska državna televizija, dok će se razgovori vjerojatno usmjeriti na višegodišnji sirijski rat i francuske kritike iranskog programa balističkih raketa.

Le Drianova jednodnevni posjet naglašava balansiranje Pariza nakon postizanja nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila u 2015. godini.

Dok francuski čelnici, među kojima je i predsjednik Emmanuel Macron (Emanuel Makron), kritiziraju iranski raketni program, francuske tvrtke poput naftnog giganta Total SA agresivno ulaze na iransko tržište, komplicirajući mogućnost uvođenja eventualnih novih sankcija.

Planirano je da Le Drian posjeti Teheran ranije, ali je odgodio put nakon prosvjeda diljem Irana krajem prosinca i početkom siječnja u kojima je poginula najmanje 21 osoba.

Macron je pohvalio prosvjede kao "slobodno izražavanje volje iranskog naroda", iako im nije ponudio nikakva otvorena ohrabrenja poput američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp).

Uoči Le Drianovog puta, francusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je saopćenje u kome navodi da će on inzistirati na "iskrenom i zahtjevnom dijalogu s Iranom", uključujući i temu balističkog program Teherana i njegove regionalne aktivnosti.

Francuska, Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi (UN) tvrde da Iran snabdijeva balističkim raketama šijitske pobunjenike u Jemenu, koji su otvarali vatru po Saudijskoj Arabiji. Iran to negira i opisuje svoj program balističkih raketa kao isključivo obrambeno oružje.

XS
SM
MD
LG