Dostupni linkovi

Gvatemala preseljava ambasadu u Jerusalim, dva dana posle SAD


Jerusalim, pogled na Stari grad
Jerusalim, pogled na Stari grad

Predsednik Gvatemale Džimi Morales (Jimmy Morales) najavio je da će njegova zemlja preseliti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim dva dana nakon što to učine Sjedinjene Države u maju.

Morales je, govoreći na godišnjem skupu proizraelskog lobija Američko-jevrejskog komiteta za javne poslove (AIPAC), rekao da je "predsednik (SAD Donald) Tramp (Trump) predvodio" i da je "njegova "hrabra odluka" da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela ohrabrila druge zemlje "da učine ono što je ispravno".

Izrazio je uverenje da će "mnoge druge zemlje slediti korake" Gvatemale i SAD-a, preneli su izraelski mediji.

Izraelski mediji navode da je Gvatemala već počela da traži lokaciju za zgradu ambasade u Jerusalimu. Ona je jedna od malog broja zemalja koje su podržale odluku Trampa da prizna Jerusalim kao samo izraelski i prva koja je posle SAD najavila preseljenje iz Tel Aviva.

Trampova odluka predstavlja odstupanje od decenijske politike SAD-a. Nju je Izrael pozdravio, ali je razljutila Palestince i arapske zemlje, pa i šire ceo muslimanski svet.

Posljedice odluke o Jerusalemu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Status Jerusalima je jedno od najvećih sporova Izraela i Palestinaca koji u istočnom delu tog grada planiraju sedište svoje nezavisne države. Izrael je anektirao taj deo Jerusalima nakon što ga je osvojio u ratu 1967. godine. Međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju.

Pre 1980. osim Gvatemale još nekoliko zemalja je imalo ambasade u Jerusalimu, ali su ih preselile nakon što je Izrael te godine usvojio zakon kojim je Jerusalim proglašen "nedeljivim i večnim glavnim gradom" te zemlje. To je dovelo do rezolucije Saveta bezbednost Ujedinjenih nacija kojom su te zemlje pozvane da presele ambasade u Tel Aviv.

XS
SM
MD
LG