Dostupni linkovi

Naguravanje policije i demobilisanih boraca u Doboju


Policija i demobilisani borci pored magistralnog puta
Policija i demobilisani borci pored magistralnog puta

Grupa od 200 ratnih veterana pokušala je da blokira saobraćaj na putu M17, dionici Doboj – Maglaj, opština Doboj – Jug, ali su ih tome spriječile specijalne političke snage Zeničko - dobojskog kantona, javlja reporter Radija Slobodna Evropa Arnes Grbešić.

U jednom momentu je došlo do naguravanja prilikom pravljenja obruča oko okupljenih boraca. Prema tvrdnjama prisutnih, policija je koristila suzavac. Nije bilo povrijeđenih u naguravanju specijalaca i boraca, a najavljeno je da će svaki dan blokirati magistralni put. Borci su poručili da na magistralnom putu ostaju do daljnjeg i da će na silu uzvratiti silom.

“Od danas svaki dan, na svakom mjestu će biti ovakvih slučajeva. Ostaćemo mirno, dostojanstveno, ako treba noćit' , noćit ćemo“, poručio je borac Mehmed Skulić.

„Mi smo stvarali Bosnu, a oni je rastvoriše, razgradiše...a mi ostajemo bijeda“, kaže borac Hamza Krkalić.

Pripadnici interventne i specijalne policije i dalje raspoređeni duž puta M17 na Karušama kod Doboja, gdje su prethodnih dana nezadovoljni veterani blokirali saobraćaj.

Podsjetimo specijalci FMUP-a jutros su odblokirali petlju Šićki Brod kod Tuzle, koju su bivši borci držali u blokadi od 28. februara. Uz minimalnu upotrebu sile magistralni put je odblokiran.

Demobilisani borci od vlasti traže utvrđivanja tačnog boračkog registra, omogućavanja zasluženih naknada te poništavanje 1.600 boračkih udruženja koja djeluju u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG