Dostupni linkovi

Brisel zabrinut zbog spora Rusije i Ukrajine oko gasa


Potpredsednik Evropske komisije zadužen za energetiku Maroš Šefčovič izrazio je danas zabrinutost zbog mogućih posledica po isporuku gasa u EU zbog novog spora Ukrajine i Rusije.

"S tačke gledišta Komisije, situacija izaziva zabrinutost ne samo zbog direktne isporuke prirodnog gasa u Ukrajinu, već takođe i za tranzit ka EU", naveo je Šefčovič. Zbog toga Komisija "poziva sve zainteresovane strane, kompanije i ministarstva u Rusiji i Ukrajini, da pronađu hitna rešenja u skladu s odlukom Arbitražnog suda u Stokholmu".

Moskva je juče odbila da nastavi isporuke gasa Kijevu posle odluke arbitara kojom je okončan četvorogodišnji spor.

Ukrajinske vlasti su informisale Evropsku komisiju o "mogućoj vanrednoj situaciji" u vezi tranzita gasa kroz Ukrajinu, rekla je portparolka EK Ana-Kaisa Itkonen.

Šefčovič je danas pozvao rusko i ukrajinsko ministarstvo energetike da "procene situaciju i dogovore se o neophodnim merama".

Arbitražni sud u Stokholmu je u sredu presudio da ruski Gasprom treba da plati ukrajinskom Naftogasu 2,56 milijardi dolara da bi se raščistili svi dugovi.

Gasprom pokriva oko trećine evropske potrošnje gasa, što se poslednjih godina povećalo uprkos želji EU da smanji zavisnost od Moskve u snabdevanju.

XS
SM
MD
LG