Dostupni linkovi

Junker: Brisel mora da odgovori na potez Vašingtona


Američki predsednik Donald Tramp bi mogao da izazove ekonomski štetan trgovinski rat s najbližim saveznicima ako sprovede najavu o uvođenju taksi na uvozni čelik i aluminijum, upozorili su danas evropski zvaničnici.

Tramp, koji već dugo tvrdi da su SAD žrtve nefer trgovinskih praksi Kine i drugih zemalja, rekao je juče da će sledeće nedelje uvesti uvozne takse od 25 odsto za čelik i 10 odsto za aluminijum.

"Nećemo sedeti skrštenih ruku dok je naša industrija u opasnosti da bude pogođena nefer merama", rekao je portparol Evropske komisije Aleksander Vinterštajn.

On je dodao da će EU "odgovoriti brzo, čvrsto i srazmerno", preneo je Asošiejted pres.

Francuski ministar finasija Bruno le Mer podržao je stav Evropske komisije.

"SAD moraju znati da će ove jednostrane odluke, ako se zadrže i potvrde, dovesti do snažnog, koordinisanog i jedinstvenog odgovora iz EU", rekao je Le Mer i dodao da planira da kasnije danas pozove nemačke i britanske kolege.

Na Trampovu najavu je oštro reagovao šef Evropske komisije Žan-Klod Junker koji je ocenio da je to "otvorena intervencija za zaštitu domaće industrije SAD".

Junker je rekao da će EU uvesti uzvratne mere ako Tramp ostvari najavljene mere, dodajući da mora da pokaže da “i mi možemo da preduzimamo mere. To ne može da bude jednostrana transatlantska mera Amerikanaca. Ne kažem da treba da odgovorimo na isti način, ali moramo nešto da preduzmemo", rekao je Junker.

Evropska unija navodno razmatra uzvratne takse, od kojih bi otprilike trećina bila usmeren na čelik, trećina na poljoprivredu, a trećina na druge proizvode, naveo je AP.

Dok svetske berze beleže velike gubitke zbog najave taksi, Tramp je danas odbacio bojazni od trgovinski ratova, pa je čak i izrazio entuzijazam za takve obračune. Na Tviteru je naveo da su trgovinski ratovi dobra stvar i da ih je lako dobiti.

"Kada zemlja (SAD) gubi milijarde dolara u trgovini praktično sa svakom zemljom s kojom posluje, trgovinski ratovi su dobri i lako ih je dobiti. Na primer, kada smo u gubitku 100 milijardi dolara s određenom zemljom i prave se pametni, ne trgujmo više - dobijamo na veliko. To je lako!", naveo je Tramp.

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao je da Trampova najava izaziva "ozbiljnu zabrinutost".

Nemački izvoz čelika pokriva oko četiri odsto uvezenog čelika u SAD, čime je Nemačka najveći pojedinačni izvoznik čelika u SAD iz EU.

"Za razliku verovatno od drugih zemlje, nema nelojalne konkurencije ili damping cena iz nemačkih ili evropskih kompanija", rekao je Gabrijel.

Gabrijel je rekao da bi takse u SAD mogle "ugroziti hiljade radnih mesta u Evropi". Članice EU pokrivaju 21 odsto uvoza čelika u SAD, pokazuju podaci nemačkog udruženja železara.

Portparol nemačke kancelarke Štefan Zajbert je rekao da će takse ugroziti međunarodnu trgovinu i da SAD "jednostranim merama" neće rešiti pitanje preplavljenost svetskog tržišta čelikom i aluminijumom.

XS
SM
MD
LG