Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mej: Manji pristup tržištu posle Bregzita


Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas da će Velika Britanija i Evropska unija posle Bregzita imati manje pristupa tržištima onog drugog nego što je to sad slučaj.

Prema njenim rečima, to je neizbežno budući da London napušta i jedinstveno tržište i carinsku uniju.

Doduše, prema njenim rečima, Britanija bi mogla da uđe u carinsko partnerstvo sa EU nakon "Bregzita" sa izuzetno regulisanim carinskim sporazumom na granici smanjujući svako kašnjenje u lukama i na aerodromima.

Ona je dodala da bi dve strane mogle da istraže i sistem u kome bi Britanija prihvatila tarife koje je odredila Evropa za robu namenjenu EU primenjujući različite tarife za robu namenjenu Britaniji.

Takođe, London će ostati posvećen regulatornim standardima sličnim evropskim da bi se očuvalo slobodno kretanje robe.

Ona je rekla da je London "zabrinut" zbog nacrta evropskog plana za Bregzit, ali da veruje da je dogovor moguć.

Mej je odbila predlog EU da Severna Irska ostane u carinskoj uniji da bi se tako izbegla potreba za graničnom infrastrukturom prema Irskoj.

To bi, prema Mej, razbilo britansko zajedničko tržište i stoga je neprihvatljivo.

Ipak, Velika Britanija je posvećenja rešenju kojim bi se izbegla tvrda granica u Irskoj i osiguralo da se održi mir u Severnoj Irskoj.

Premijerka je rekla da Velika Britanija želi bliske odnose posle Bregzita, ali ne one nalik trenutnim trgovinskim sporazumima s Kanadom i Norveškom.

Pregovori o Bregzitu se približavaju ključnom momentu i "ne može se izbeći kompleksnost zadatka koji čeka", navela je Mej.

Ona je rekla da London želi da ostane u evropskim agencijama za lekove i avijaciju, i da će se i dalje pridržavati propisa tih agencija da bi sačuvao članstvo.

Mejova je dodala da Evropski sud pravde ne može da bude ultimativni arbitar u sporovima između Britanije i EU nakon "Bregzita".

"Jurisdikcija Evropskog suda pravde u Britaniji mora se okončati. Ultimativni arbitar sporova o našem budućem partnerstvu ne može biti sud nijedne strane", rekla je Mejova u govoru u Londonu.

XS
SM
MD
LG