Dostupni linkovi

U Vranju proglašena epidemija malih boginja


Vranje je poslednja opština u Pčinjskom okrugu u kojoj je u četvrtak, 1. marta, proglašena epidemija malih boginja, a do sada je registrovano 16 obolelih dok se još 17 slučajeva vode kao sumnjivi, izjavio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju Slađan Stanković.

On je rekao agenciji Beta da je Vranje peta opština u Pčinjskom okrugu u kojoj je proglašena epidemija malih boginja, s obzirom da je epidemija ranije proglašena u Bujanovcu, Surdulici, Preševu i Vladičinom Hanu.

"Epidemija malih boginja proglašena je ranije u Surdulici, gde ima i najviše obolelih – 127, dok se još tridesetak slučajeva vodi kao sumnjivo. U Vladičinom Hanu imamo 18 obolelih i još desetak sumnjivih slučajeva, u Bujanovcu je registrovano 21 obolelih i u Preševu ima devet obolelih", kazao je Stanković.

"Među obolelima od malih boginja uglavnom su odrasli između 30 i 40 godina starosti, ima i dece ali u manjem broju. Najveći broj obolelih je na kućnom lečenju dok je manji broj obolelih smešten na infektivnom i dečjem odeljenju Zdravstvenog centra Vranje i na dečjem odeljenju u Surdulici", rekao je Stanković.

XS
SM
MD
LG