Dostupni linkovi

Izbori u Italiji: Evroskepticizam, migranti i Berluskoni


Silvijo Berluskoni

Italijanski parlamentarni izbori bi u nedelju, posle oštrih, povremeno i nasilnih sučeljavanja evroskepticizma, populizma i proevropejstva, mogli na političku scenu da vrate veterana Silvija Berluskonija.

Kampanju za izbore koji će biti održani 4. marta obeležile su tenzije zbog migranata, rast popularnosti pokreta Pet zvezda (Movimento 5 Stelle), evroskepticizma i povratak Berluskonija, nekadašnjeg italijanskog premijera koji je vođa stranke Napred Italija (Forza Italia).

Italija nije poznata po političkoj stabilnosti. Ta zemlja imala je 64 vlade i brojne premijere od Drugog svetskog rata. Italijanski "politički pejzaž" obiluje koalicijama i mada su velike partije važne, savezi sa manjim strankama mogu biti odlučujući.

Među poltičkim strankama favoriti su Napred Italija, Demokratska stranka, pokret Pet zvezda, a tri ličnosti koje dominiraju političkom trkom su lideri tih partija - Silvijo Berluskoni, Mateo Renci i Luiđi di Majo.

Pokret Pet zvezda, osnovan 2009. godine, vodi prema svim anketama i mogao bi da osvoji najveći broj mesta u Donjem domu italijanskog parlamenta.

Ipak, jedan od mogućih ishoda ovih izbora je da 81-godišnji milijarder Berluskoni, "kralj povratka na političku scenu", formira vladu kao de fakto lider bloka desnog centra. Berluskoniju je bilo zabranjeno da obavlja javnu funkcije na šest godina zbog osude za utaju poreza, ali pokušava da ospori taj zakon pred evropskim sudovima.

Na ovim izborima prvi put će biti primenjen novi, mešoviti izborni sistem koji je usvojen 2017. godine i nazvan "Rozatelum" (Rosatellum) po šefu poslaničke grupe demokrata u Donjem domu parlamenta Etoru Rozatu koji je radio na nacrtu zakona. Time je zamenjen stari izborni zakon "Italikum" (Italicum) koji je važio samo za Donji dom parlamenta.

Donji dom italijanskog parlamenta, odnosno Predstavnički dom ima 630 mesta, od kojih se 232 bira većinskim izbornim sistemom, 386 proporcionalnim izbornim sistemom, a preostalih 12 mesta namenjeno je za političare za koje glasaju Italijani koji žive u inostranstvu. Slična podela je i u Gornjem domu italijanskog parlamenta, odnosno italijanskom Senatu, sa 102 članova koji se biraju većinskom izbornim sistemom, 207 proporcionalnim, a šest senatora biraju Italijani iz inostranstva.

Raniji izborni zakoni u Italiji predviđali su većinu u parlamentu bilo kojoj stranci koja obezbedi 40 odsto glasova, ali je to pravilo ukinuto.

XS
SM
MD
LG