Dostupni linkovi

Britanska premijerka predstavlja svoju viziju posle Bregzita


Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej danas će održati govor o svojoj viziji posle istupanja zemlje iz Evropske unije (EU) pod pritiskom Unije da predstavi planove za period posle Bregzita, javila je agencija Frans pres.

Premijerka će braniti ideju "najšireg i najsveobuhvatnijeg sporazuma, pokrivajući više sektora i zalažući se za veću saradnju bez obzira na trenutni sporazum o slobodnoj trgovini koji se sprovodi u svetu", preneo je kabinet Tereze Mej delove njenog govora.

"Mislim da je to moguće postići jer je u interesu i EU i nas. Zadatak će biti održavanje odnosa kao dva različita pravna sistema", navodi se u govoru.

Premijerka Mej se nalazi u osetljivoj poziciji, jer vodi zemlju podeljenu između pristalica i protivnika Bregzita, a te nesuglasice su prisutne i unutar njene stranke, vladajuće Konzervativne partije, sa šefom diplomatije Borisom Džonson koji je za prekid veza sa EU i ministrom finansija Filipom Hamondom koji se zalaže za čvrste veze posle Bregzita.

"Moramo da budemo ujedinjeni, imajući u vidu sve one koji su zabrinuti oko tog pitanja", dodaje se u govoru.

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mičel Barnije pre dva dana je predstavio nacrt sporazuma o Bregzitu, koji sadrži elementi oko kojih su dve strane već postigle kompromis, kao i odredbe koje za sada predstavljaju samo predloge EU.

U tekstu je predloženo rešenje za jedno od najspornijih pitanja granice između britanske teritorije Severne Irske i Irske koja je članica EU, što je odmah izazvalo negodovanje britanske premijerke Tereze Mej.

EU je predložila da Severna Irska ostane u carinskoj uniji EU i posle izlaska Velike Britanije, dok je Tereza Mej rekla da je taj plan neprihvatljiv i da "podriva ustavni integritet Velike Britanije".

Postoje nesuglasice oko perioda tranzicije koje je zatražio London posle Bregzita. EU je predložila da taj period traje do 31. decembra 2020. dok Velika Britanija smatra da je taj period kratak i da bi trebalo duže da traje.

Velika Britanija treba da napusti EU 29. marta 2019. odnosno dve godine od pokretanja procedure izlaska iz članstva.

XS
SM
MD
LG