Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mej: Neprihvatljiv pravni tekst EU


Britanska premijerka Tereza Mej i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker

Britanski premijer Tereza Mej rekla je predsedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku da je nacrt pravnog teksta Evropske komisije o "Bregzitu" neprihvatljiv za London, saopšteno je iz njenog kabineta.

"Tereza Mej je rekla da je nacrt teksta koji je juče iznela Evropska komisija neprihvatljiv za Velike Britaniju jer bi u slučaju primjene potkopao zajedničko tržište i ustavni integritet", saopšteno je iz njenog kabineta.

Mejova je, takođe, obavestila Tuska o govoru koji će ona održati sutra o "ambicioznom ekonomskom partnerstvu" koji želi da postigne sa EU, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, glavni evropski pregovarač za "Bregzit" Mišel Barnije rekao je danas da je Londonu na raspolaganju ostao samo još sporazum o slobodnoj trgovini.

"Britanija polako sebi zatvara vrata, jedna po jedna, i jedini mogući preostali model je sporazum o slobodnoj trgovini, kao što smo nedavno učinili sa Kanadom, Japanom ili Korejom", rekao je Barnije na konferenciji u Briselu.

Prema njegovim rečima, čak i da je u carinskoj uniji, Britanija će se suočiti sa graničnim kontrolama u EU.

"Britanija bi mogla da ostane u carinskoj uniji, ali će morati da prihvati više odgovornosti", rekao je Barnije.

On je dodao da bilo kakva vizija budućih odnosa EU i Britanije mora uzeti u obzir da EU ne može da pravi kompromise kada se radi o njenim osnivačkim principima.

"Ako Britanija ima bolju ideju da izbegne tvrdu granicu i zadrži jedinstveno tržište, mi smo spremni da to razmotrimo na veoma konstruktivan način", rekao je on.

XS
SM
MD
LG