Dostupni linkovi

Junker impresioniran napretkom na Balkanu, ali ima još mnogo posla


Zemlje Zapadnog Balkana ostvarile su značajan napredak, ali nijedna nije ispunila sve kriterijume za članstvo u Evropskoj uniji”, poručio je u prestonici Bugarske Sofiji, Žan Klod Junker – predsedavajući Evropskoj komisiji na završetku svoje turneje po Zapadnom Balkanu.

Junker se sastao sa premijerma Albanije, Crne Gore i Makedonije - Edijem Ramom, Duškom Markovićem i Zoranom Zaevim, predsednicima Srbije i Kosova - Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačiijem i predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem.

“Evropska unija ostaje privržena evropskoj perspektivi zapadnobalkanskih zemalja. Želim da kažem ono što sam rekao svojim prijateljima tokom posete regionu da sam se uverio da svi zapadnobalkanski partneri dele iste vrednosti. Sve zemlje jesu ostvarile veliki napredak koji me je ismresionirao, ali ostalo je još da se uradi na polju borbe protiv korupcije, vladavine prava i rešavanja bilateralnih sporovova, jer EU takve probleme ne želi da uvozi”, poručio je Junker u Sofiji, glavnom gradu Bugarske – koja je trenutno predsedavajuća Evropskoj uniji.

Na sastanku kojim je Junker završio višednevnu turneju na području Zapadnog Balkana s ciiljem da detaljno obrazloži Strategiju EU za Zapadni Balkan, učestvovali su i predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han, a predsedavao Bojko Borisov, premijer Bugarske koja predsedava EU.

XS
SM
MD
LG