Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU traži uklanjanje ekstremističkih sadržaja sa interneta


"Gugl", "Jutjub", "Fejsbuk", "Tviter" i ostale internetske kompanije moraju da pokažu Evropskoj komisiji u roku od tri meseca da uklanjaju ekstremističke sadržaje brže nego ranije ili će na to biti primorani zakonom, saopšteno je u Briselu.

Komisija je predložila mere koje internetske paltforme treba da sprovedu da bi sprečile širenje ekstremističkih sadržaja, uključujući uklanjanje takvog materijala u roku od sat vremena nakon što su obaveštene o njegovom prisustvu.

Evropske vlade smatraju da ekstremistički sadržaji na svetskoj mreži utiču na takozvane usamljene napadače, koji su izvršili napade sa tragičnim posledicama u nekoliko evropskih gradova.

Komesar za digitalne tehnologije Andrus Ansip rekao je danas da je nekoliko platformi počelo da uklanja više nelegalnih sadržaja nego ikada do sada, ali da se proces mora ubrzati, pogotovo kada je reč o terorističkoj propagandi i ozbiljnim pretnjama po bezbednost građana.

Komisija je objavila da će za tri meseca proceniti da li je potrebno usvojiti poseban zakon kada je reč o "terorističkom sadržaju".

Procena za ostale nelegalne sadržaje biće napravljena za šest meseci.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG