Dostupni linkovi

Svetske berze uglavnom u minusu, oporavak u Kini


Indeksi na svetskim berzama danas su uglavnom u minusu posle pada na Vol stritu, ali uz oporavak u Kini, dok su cene nafte pale.

Vol stritu je u februaru zabeležio najveći mesečni pad u poslednje dve godine. Dau Džons je sinoć pao 1,5 odsto, Standard end Pur 1,1 odsto, a Nasdak 0,8 odsto. Fjučersi predviđaju da će sva tri indeksa početi današnje trgovanje s gubicima.

Na sredini trgovanja u Evropi, nemački DAX je u minusu 1,5 odsto, francuski CAC 40 pao je 1,0 odsto, dok je britanski FTSE 100 u crvenom 0,8 odsto.

Berze na istoku su neujednačene. Japanski Nikei 225 pao je 1,6 odsto, hongkonški Hang Seng završio je u plusu 0,6 odsto, dok je Šangajski kompozitni indeks porastao 0,4 odsto. Berza u Južnoj Koreji zatvorena je zbog praznika.

Komunistička partija Kine potvrdila je obećanja da će tržišnim snagama dati "odlučujuću ulogu" u alokaciji resursa. Njen ambiciozni plan uključuje podršku više održivom rastu, predvođenom domaćom potrošnjom umesto trgovinom i investicijama, kao i udvostručivanje prihoda iz 2010. godine do 2020. godine, navodi AP. Kina je prošle godine imala ekonomski rast 6,9 odsto, jedan od najvećih u svetu.

Cene nafte danas su u padu. Referentna američka nafta, prema podacima Blumberga, pojeftinila je za 0,70 odsto na 61,21 dolar po barelu, dok je cena nafte Brent pala za 0,93 odsto na 64,13 dolara po barelu.

XS
SM
MD
LG