Dostupni linkovi

Borisov i Tači: 2025. članice EU svi koji budu spremni


Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je danas u Sofiji, u razgovoru sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, da 2025. godine članice Evropske unije mogu postati svi na Zapadnom Balkanu koji za to budu spremni.

Kako je saopšteno iz kabineta bugarskog predsednika Borisov i Tači su pozdravili Strategiju za Zapadni Balkan u koju je, kako se navodi, Evropska komisija uključila ideje Bugarske o razvoju regiona.

"Taj dokument jasno formuliše želju Evrope da se razvija kao kontinent stabilnosti, bezbednosti i propsepriteta. Kosovu, Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Albaniji i njihovim građanima data je evropska perspektiva i jasan znak da 2025. oni koji budu spremni mogu postati čanice EU", rekao je Borisov, navodi se u saopštenju posle sastanka koje je prenela agencija BTA.

Borisov i Tači danas u Sofiji učestvuju na sastanku zapadnobalkanske šestorke sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Na sastanku, čija je tema Strategija EU za Zapadni Balkan, učestvuju ;premijeri Albanije, Crne Gore i Makedonije - Edi Rama, Duško Marković i Zoran Zaev, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović.

XS
SM
MD
LG