Dostupni linkovi

Seul osudio stav Tokija prema seksualnim robinjama tokom rata


Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in
Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in je danas kritikovao Japan što tvrdi da je rešeno pitanje žena primoranim na seks s japanskim vojnicima tokom Drugog svetskog rata.

"Japanska vlada - počinilac, ne treba da kaže da je to pitanje zatvoreno", rekao je Mun na skupu povodom 99. godišnjice osnivanja pokreta za oslobođenje od japanske kolonizacije Koreje koja je trajala od 1910. do 1945. godine.

Govoreći u nekadašnjem zatvoru u kojem je Japan držao južnokorejske borce za slobodu u kolonijalnom periodu, Mun je kazao da "pitanje zločina protiv čovečnosti u vreme rata ne može biti zatvoreno jednom rečju" i da su pravo rešenje za nesrećnu istoriju sećanje i učenje iz nje.

Stručnjaci navode da uslovi u kojima su Korejke prinuđivane na seks s japanskim vojnicima, predstavljaju seksualno ropstvo.

Prethodna južnokorejska vlast konzervativne predsednice Park Geun Hje je krajem 2015. godine potpisala sporazum s Japanom o rešenju tog pitanja koje je opterećivalo bilateralne odnose. Obe vlade su sporazum nazvale "konačnim i nepovratnim".

Iako Munova vlada ne pokušava da revidira sporazum, on ga dovodi u pitanje.

Japan je uložio "oštar protest" zbog Munove izjave, navodeći da Tokio "čini sve u skladu sa sporazumom" i da "stoga snažno zahteva da Južna Koreja ispunjava svoj deo obećanja".

XS
SM
MD
LG