Dostupni linkovi

Uklonjen spomenik Aleksandru Velikom sa skopskog aerodroma


Ranije ovog mjeseca je makedonska vlast odlučila da skloni "Aleksandar Veliki" sa službenog naziva skopskog aerodroma
Ranije ovog mjeseca je makedonska vlast odlučila da skloni "Aleksandar Veliki" sa službenog naziva skopskog aerodroma

Sa Međunarodnog aerodroma Skoplje uklonjen je spomenik Aleksandru Velikom, samo nekoliko dana nakon što je promijenjen i naziv ovog aerodroma, koji je nosio ime poznatog vojskovođe.

Spomenik Aleksandru Makedonskom postavljen je 2011. godine, nakon što je upravljanje aerodromom preuzela turska kompanija TAV.

Spomenik, koji je uklonjen u srijedu uveče, bio je postavljen u sredini centralnog salona na međunarodnom aerodromu.

Odlukom vlade u Skoplju naziv aerodroma "Aleksandar Veliki", koji datira od decembra 2006. godine promijenjen je u Međunarodni aerodrom Skoplje, a Vlada je u znak dobre volje i otopljavanja odnosa sa Grčkom promijenila i naziv autoputa "Aleksandar Veliki" u "Prijateljstvo".

Makedonske vlasti prošle nedjelje uklonile su i prvi spomenik iz projekta "Skoplje 2014" - spomenik kontroverznom revolucionaru Andonu Lazovu, poznatijem kao Ćoseto, koji se nalazio u parku ispred zgrade Vrhovnog suda u prijestonici.

Projekat "Skoplje 2014" pokrenula je bivša vlada na čijem je čelu bio Nikola Gruevski i on je upotpunosti promijenio centar Skoplja, a prema procjenama stručnjaka u projekat je uloženo između 700 i 800 miliona eura.

XS
SM
MD
LG