Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jevreji nezadovoljni poljskim Zakonom o Holokaustu


Mural sa prikazom života Jevreja u Drugom svetskom ratu

Jevrejska udruženja nisu zadovoljna poljskim Zakonom o Holokaustu, koji je upravo stupio na snagu, i tvrde da se više ne osjećaju bezbjedno u Poljskoj.

Zakon o Holokaustu kažnjava sve koji tvrde da su poljska država ili njen narod "odgovorni ili su bili akteri u nacističkim zločinima koje je počinio Treći rajh", za šta je predviđena zatvorska kazna.

Usprkos velikom protivljenju sa raznih strana svijeta, Zakon stupa na snagu, iako je poslat na ocjenu ustavnosti. Čekanje na odluku, međutim, ne odgađa njegovu primjenu.

Vladajuća stranka Pravo i pravda tvrdi da je Zakon neophodan kako bi se zaustavila upotreba termina "poljski logori smrti" za koncentracione logore koje su nacisti uspostavili na poljskoj teritoriji tokom Drugog svjetskog rata.

Izraelci smatraju kako je ta mjera pokušaj da se sakriju napadi Poljaka na Jevreje tokom njemačke okupacije i poslije rata.

Preživjeli iz Holokausta protestovali su protiv Zakona ispred poljske Ambasade Tel Avivu.

Memorijalni centar "Jad Vašem" upozorava da bi Zakon "mogao da zamagli istinu o pomoći koju su Nijemci dobijali od nekih stanovnika tokom Holokausta".

XS
SM
MD
LG