Dostupni linkovi

Hakirani kompjuteri njemačke vlade


Ukrane -- hacked data cable Internet, 2016
Ukrane -- hacked data cable Internet, 2016

Njemački zvaničnici su saopštili da istražuju sajber napad na vladine kompjutere, iako su odbili da komenatrišu medijske izvještaje koji optužuju poznatu hakersku grupu iz Rusije, koja se optužuje i za pokušaje infiltracija u sisteme u SAD i u Evropi.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova je izjavio u srijedu da su meta napada bile vladine agencije koje su preduzele mjere da istraže hakere i zaštite baze podataka, bez saopštavanja bilo kakvih detalja.

"Napad je izolovan i stavljen pod kontrolu u okviru federalne administracije," rekao je portparol ministarstva.

Njemački mediji su ranije u srijedu izvjestili da je jedna ruska hakerska grupa uspjela da se ubaci u sigurne mreže ministarstava vanjskih poslova i odbrane i da im ukrade podatke iz data baze.

Agencija dpa je citirala neimenovane izvore iz službi bezbjednosti da je napad APT28, grupe poznate i kao Elegantni medvjed (Fancy Bear), otkriven u decembru i da je moguće da je trajao i do godinu dana.

Američka obavještajna zajednica je zaključila da je Elegantni medvjed djelovao u ime ruske vlade, kada su se, prema navodima SAD, miješali u američke predsjedničke izbore, što je optužba koju Kremlj negira.

Zapadne Vlade i eksperti za bezbjednost prethodno su identifikovali ATP28 kao vjerovatni izvor napada na njemački parlament 2015.

Takođe se optužuju za hakiranje kompjuterskih sistema NATO-a i vlada istočne Evrope.

Agencija Associated Press u decembru je izvijestila da je ista grupa targetirala više od 200 novinara širom svijeta, provaljujući u Gmail naloge novinara, izdavača i blogera.

XS
SM
MD
LG