Dostupni linkovi

Vrhovni tužilac Egipta traži pažljivo nadgledanje medija


Vrhovni tužilac Egipta Nabil Sadek traži od svojih saradnika da pažljivo nadgledaju medije i da povedu sudski proces protiv svih onih koji remete sigurnost ili nanose štetu nacionalnim interesima.

U saopštenju njegovog kancelarije u srijedu je navedeno da su "snage zla", što je jedna od fraza koju koristi predsednik Egipta Abdel Fatah el-Sisi, nedavno pokušavale da ugroze bezbjednost nacije i prošire lažne vijesti u medijima i na društvenim mrežama.

Sadek je naredio tužiocima da nadgledaju ono što je nazvao "lažnim vijestima, saopštenjima i glasinama", koje štete nacionalnoj sigurnosti i interesima ili izazivaju teror u društvu.

Saopštenje stiže neposredno pred predsjedničke izbore u martu.

U utorak su egiptske vlasti pozvale zvaničnike i elitu da bojkotuju BBC nakon izvještaja o represiji el-Sisijeve vlasti, u kome se govorilo o torturi i nasilnim nestancima.

Aktuelni egipatski predsjednik el- Sisi, bivši šef tajnih službi Hosnija Mubaraka, jedini je ozbiljni kandidat na predsjedničkim izborima, jer je prethodno uspio da zastraši i odstrani sve moguće konkurente.

Da bi imao protivkandidata par sati uoči iisteka prijeve za zbore, sakupljeni su potpisi za kandidaturu jednog nerelevantnog egipatskog političara.

XS
SM
MD
LG