Dostupni linkovi

Udruženje antifašista protiv izmene naziva Zrenjanina u Petrovgrad


Udruženje antifašista Zrenjanina oštro se danas usprotivilo ideji o promeni naziva tog grada u Petrovgrad, koja je od strane lokalne samouprave kao inicijativa prosleđena Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije.

Zrenjaninski antifašisti saopštili su da je u pitanju "nedopustivo poigravanje s tekovinama antifašističke borbe" i da predstavlja "revizionizam i pokušaj poništavanja herojskih dela", prenosi Beta.

Grad Zrenjanin inače nosi ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, koji je bio jedan od organizatora narodnog ustanka u Vojvodini i borio se protiv nacizma u Drugom svetskom ratu.

Udruženje je dodalo da je Zrenjanin nekada bio jedan od tri najrazvijenija grada, a da danas "ekonomski posrće", te da promena imena ne bi trebalo da bude glavna tema.

"Okupimo se oko ideje napretka, a ne ideje podela. Snažno kažemo – ne promeni imena grada Zrenjanina", piše u saopštenju.

Aktuelna vlast u Zrenjaninu, predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) na čijem je čelu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zatražila je mišljenje nadležnog ministarstva o zvaničnoj promeni imena.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je juče za N1 da očekuju odgovor ministarstva, kako bi utvrdili procedure za promenu imena.

XS
SM
MD
LG