Dostupni linkovi

Junkeru u Sarajevu uručeni odgovori na Upitnik EK


Junker i Han sa članovima Predsedništva BiH
Junker i Han sa članovima Predsedništva BiH

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić na zvaničnoj ceremoniji u Sarajevu danas su uručili predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru odgovore na Upitnik Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Bh. lideri nazvali su čin predaje odgovora na Upitnik važnim korakom u procesu približavanja BiH članstvu u Evropskoj uniji, a predsedavajući Zvizdić napomenuo je da su priprema i usaglašavanje tih odgovora predstavljali najkompleksniju fazu u dosadašnjem procesu ispunjavanja obaveza iz evropske agende.

Sa Junkerom je u Sarajevo doputovao i evropski komesar za proširenje Johanes Han koji je po dolasku u Sarajevo na Tviteru napisao da sa radošću prima odgovore na Upitnik.

“Ovo pokazuje šta Bosna i Hercegovina može postići kada njeni lideri udruže snage i ispune težnje svojih građana”, naveo je.


Junkeru i Hanu će se tokom dana pridužiti i visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini.

Bosna i Hercegovina odgovorila je na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

BiH je trebalo više od godinu dana da odgovori na sva pitanja, a konsenzus između različitih nivoa vlasti postignut je za oko 94 posto odgovora.

XS
SM
MD
LG