Dostupni linkovi

Švendimen odlazi zbog neefikasnosti Stejt dipartmenta


Dejvid Švendimen
Dejvid Švendimen

Glavni tužilac Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu Dejvid Švendimen (David Schwendiman) izjavio je da mora da napusti posao u kritičnoj fazi rada Tribunala zato što Stejt dipartment nije uradio svoj posao kako treba, piše u sredu britanski list Gardijan (The Guardian).

On je kazao da nema saznanja o tome da li je počelo traganje za njegovim naslednikom.

"Nije mi pružena ni jedna garancija. Evo dve nedelje se ćuti o tome", izjavio je Švendimen u telefonskom razgovoru za Gardijan.

Švendimen je takođe dodao da je pristao da prihvati poziciju glavnog tužioca pod uslovom da mu se obezbedi finansijska i politička nezavisnost, te je bilo jasno da će on tu funkciju obavljati do 2020.

Njegovo iskustvo zapravo ukazuje na česta izveštavanja o nedostatku odluka i paralizi Stejt dipartmenta naspram velikih smanjenja budžeta, piše Gardijan, dodajući da je 40 pozicija ambasadora u različitim zemljama sveta i dalje upražnjeno.

Međutim, Švendimen je ubeđen da njegov odlazak krajem marta neće uticati na rad suda.

"Ljudi u regionu, oni koji trebaju da se brinu da će snositi odgovornost, nemaju čemu da se raduju. Moja iskrena procena je da ova odluka neće da nas uspori. Kada bude došlo vreme, uradićemo ono šta treba", citira se da je rekao Švendimen britanskom listu.

Nakon njegovog odlaska, Švendimenov zamenik Kvai Hong Ip (Kwai) preuzeće privremeno dužnost glavnog tužioca kako bi se osigurao nastavak rada.

Mandat Specijalnog suda za ratne zločine ograničen je na istragu i suđenje navodnim ratnim zločinima koji su počinili bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova nad pripadnicima manjinskih zajednica i političkim protivnicima, u periodu od januara 1998. do decembra 2000.

XS
SM
MD
LG