Dostupni linkovi

Bazilika Svetog groba ponovo otvorena nakon tri dana prosvjeda


Bazilika Svetog groba, Jeruzalem
Bazilika Svetog groba, Jeruzalem

Bazilika Svetog groba u Jeruzalemu, najsvetije mjesto u kršćanstvu, ponovo je otvorena u srijedu rano ujutro nakon što je tri dana bila zatvorena u znak prosvjeda zbog odluke Izraela da joj oporezuje imovinu i ograniči prodaju zemlje.

Vlada premijera Izraela Benjamina Netanyahua (Netanjahu) najavila je nekoliko sati ranije da će se suspendirati prikupljanje poreza i razmatranje prijedloga zakona koji je razljutio lidere Grčko-pravoslavne, Armensko-apostolske i Rimokatoličke crkve, prenio je AFP.

Izraelski mediji objavili su da su dva muslimana koja čuvaju ključeve Bazilike otvorila u srijedu velika drvena vrata, čime je okončan prosvjed koji je počeo u nedjelju u podne. Ubrzo potom stigla je grupa hodočasnika da obiđe svetilište.

Bazilika Svetog groba podignuta je na mjestu na kojem je prema vjerskom učenju Isus Krist razapet, sahranjen i uskrsao.

U saopćenju crkvenih lidera da će bogomolja ponovo biti otvorena, navedeno je da oni žele riješiti spor s izraelskim vlastima kako bi osigurali da "Sveti grad, gdje se prisustvo kršćana nastavlja suočavati s izazovima, ostane mjesto na kojem tri monoteističke vjere mogu živjeti i napredovati zajedno".

Osim suspendiranja odluke o oporezivanju crkvene imovine, izuzimajući mjesta molitvi, Vlada Izraela je također suspendirala sve prijedloge zakona koji se odnose na uduzimanje crkvene zemlje prodate privatnicima nakon 2010. godine, dok se novoosnovani komitet ne dogovori o tome s crkvenim liderima.

XS
SM
MD
LG