Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skoplje: Protest kojim se traži prekid pregovora s Grčkom


Protest u Skopju

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je u Skoplju tražeći da se prekinu pregovori s Grčkom oko imena Makedonije.

Protest je počeo pred Misijom Evropske unije, a zatim su se okupljeni uputili ka zgradi Sobranja Makedonije.

Demonstranti su uzvikivali “Makedonija, Makedonija” i pevali patriotske pesme, tražeći prekid pregovora sa Grčkom, povlačenje Zakona o upotrebi jezika, povlačenje Dogovora o dobrosusedstvu sa Bugarskom, oslobađanje pritvorenih i osuđenih za nasilje u parlamentu od 27. aprila prošle godine.

Skoplje: Hiljade na protestu protiv dogovora sa Grčkom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Zahtevi će biti, kako su rekli, predati predsedniku države, Sobranju, Vladi i svim stranim ambasadama u Makedoniji.

Na protestu je rečeno da ukoliko Vlada ne prihvati zahteve, oni će tražiti samoraspuštanje Sobranja i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Organizatori protestnog marša su nekoliko udruženja, a među demonstrantima je bio i mitropolit Makedonske pravoslavne crkve.

Ovim maršom je obeležena godišnjica pokreta “Za zajedničku Makedoniju” koji je prošle godine mesecima protestovao protiv takozvane Tiranske platforme. Deo vođa i pristalica pokreta je učestvovao i u nasilju u Sobranju 27. aprila, nakon čega su uhapšeni i osumnjičeni zbog “terorističkog ugrožavanja ustavnog poretka i bezbednosti”.

U Sobranju povređen Zoran Zaev
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Najpre su organizatori “Za zajedničku Makedoniju” bili u pritvoru, a nakon nekoliko meseci ova mera im je zamenjena kućnim pritvorom.

Prethodno je makedonski premijer rekao da je Makedonija predložila četiri opcije kako bi se riješio dugogodišnji spor s Grčkom oko imena.

Službeno Skopje se nada da bi spor mogao biti riješen do juna ili jula, odnosno sastanka EU u junu i samita NATO-a u julu.

"Prijedlozi su Republika Sjeverna Makedonija, ili Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija ili Republika Makedonija (Skopje),” rekao je makedonski premijer Zoran Zaev u Londonu.

Spor oko imena između Skopja i Atene traje više od 20 godina i to je razlog što Makedoniji nisu otvorena vrata EU i NATO-a, jer Grčka stavlja veto na pristupanje Makedonije euroatlantskim integracijama.

Makedonski lideri o novim predlozima za ime države
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

XS
SM
MD
LG