Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prvi dan humanitarne stanke u Siriji proteko u nasilju


Područje istočne Gute

Prvi dan "humanitarne stanke" u sirijskoj pobunjenoj istočnoj regiji Guta protekao je u nasilju i pritužbama da je prekid neprijateljstava prekratak da bi se pomoglo civilima i dostavila humanitarna pomoć.

Nedugo nakon što je peterosatni sporazum stupio na snagu 27. februara, bilo je izvještaja o zračnim napadima, raketnoj vatri i granatiranju područja u blizini glavnog grada Sirije Damaska.

Sirijski aktivisti izjavili su kako je vlada izvršila brojne zračne i artiljerisjke napade u istočnoj Guti, dok su Damask i Moskvaoptužili pobunjenike da granatiraju rutu za evakuaciju civila.

"Jasno je da situacija na terenu nije takva da konvoji mogu ići ili da se obavi medicinska evakuacija ", izjavio je u Ženevi Jens Laerke, glasnogovornik Ureda za koordinaciju humanitarne pomoći UN-a (OCHA).

"Nemoguće je dovesti humanitarni konvoj u pet sati", upozorio je Robert Mardini iz Međunarodnog Crvenog križa.

U Washingtonu, američki general Joe Votel, zapovjednik vojske rekao pred komitetom Zastupničkog doma da Rusija djeluje kao "podmetač vatre i vatrogasac, potičući napetosti među svim stranma u Siriji".

"Ili, Rusija mora priznati da nije sposobna ili ne želi igrati ulogu u okončanju sukoba u Siriji. Mislim da je njihova uloga u ovom trenutku nevjerojatno destabilizirajuća", dodao je Votel.

U žestokim napadima na Gutu poginulo je 560 ljudi u proteklih devet dana, saopćavaju aktivisti Sirijskog opseravatorija za ljudska prava.

U međuvremenu, ruska vojska i sirijski državni mediji javili su da se granatira humanitarna ruta.

Ruski general major Jurij Jevtušenko optužio je pobunjenike da drže civile kao taoce u istočnoj Guti.

XS
SM
MD
LG