Dostupni linkovi

Junker pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine


Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednik EK Jean Claude Juncker
Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednik EK Jean Claude Juncker

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je, na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou i izrazio očekivanje da će obe strane aktivno raditi na sprovodjenju obaveza koje su previdjene sporazumom iz Brisela.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Junker je ponovio da je nastavak otvorenih bilateralnih pitanja kroz dijalog u regionu važan, "ne zbog toga što je to uslov za ulazak u Evropsku uniju, već zbog toga što je to od velikog značaja za građane Srbije i regiona".

Premijerka Brnabić rekla da je donošenje Strategije EU o proširenju ohrabrujuća poruka za čitav region Zapadnog Balkana i dodala da ohrabruje i činjenica da je region ponovo u fokusu EU. ;

Ona je ocenila da je održavanje predstojećih samita o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa, najpre u Sofiji, a zatim i samita u Londonu, veoma važno.

Brnabić i Junker su ocenili da je usvajanje višegodišnjeg Akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana, koji je donet na Samitu u Trstu, veoma važno.

Kako se navodi, Junker je dodao da je cilj da se u narednom periodu snažnije podrži ekonomski razvoj i saradnja u regionu i pomogne infrastrukturno povezivanje.


XS
SM
MD
LG