Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Alfano: Za budućnost važno prevladavanje prošlosti


OSCE

Ministri spoljnih poslova Srbije i Albanije, Ivica Dačić i Ditmir Bušati, založili su se u utorak u Beogradu za razvoj saradnje dve zemlje, posebno u evrointegracijama, privredi i regionalnim inicijativama.

Dačić i Bušati su se sastali u okviru trećeg trilateralnog susreta ministara spoljnih poslova Srbije, Albanije i Italije.

Šefovi diplomatija Albanije, Italije i Srbije - Ditmir Bušati, Anđelino Alfano i Ivica Dačić, u Beogradu su razgovarali o regionalnoj saradnji, posebno u oblasti evropskih integracija, bezbednosti u regionu i saradnji u energetici i infrastrukturi.

Alfano je potvrdio podršku Italije evrointegracijama Srbije i rekao da je Strategija Evropske komisije o proširenju važan podsticaj u tom smeru.
Šef italijanske diplomatije, koji je trenutno predsedava OEBS-om, izjavio je da „budućnost regiona u velikoj meri zavisi od prevazilaženja nasleđa iz prošlosti i razvoja saradnje“.

U obraćanju na zajedničkoj pres-konferenciji, ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati rekao je da veruje da je albanski premijer Edi Rama razjasnio stavove u vezi sa izjavom o zajedničkoj spoljnoj politici Kosova i Albanije.

"Albanija je zemlja članica NATO i kandidat za učlanjenje u EU i kreće se unutar svoje spoljne politike. Ti okviri su nepromenljivi", rekao je Bušati odgovarajući na pitanje novinara u Beogradu.

Bušati je rekao da je Rama to izjavio u kontekstu evropskih integracija.

Ivica Dačić je rekao da bi voleo da svi u regionu razgovaraju otvoreno i da ima što manje prilika da se u javnost iznose ono oko čega se ne slažu.

"Znamo oko čega se ne slažemo, oko Kosova, zato bismo zamolili sve da budu uzdržani prilikom davanja takvih izjava. Znate da i Srbija može da daje takve izjave. Možemo i mi da kažemo da Srbija i RS treba da imaju jednog predsednika, ali čemu to vodi", izjavio je Ivica Dačić.

Uoči početka trilateralnog sastanka potpisan je tehnički sporazum doniranja i transplantacije organa. Prvi trilateralni sastanak šefova diplomatije Albanije, Italije i Srbije održan je u januaru 2015. u Rimu kada su se sastali Bušati, Dačić i tadašnji italijanski ministar Paolo Đentiloni. Ponovo su se sastali naredne godine u Tirani.

XS
SM
MD
LG