Dostupni linkovi

Bosić za ocjenu ustavnosti pojedinih kantonalnih Ustava


Mladen Bosić
Mladen Bosić

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba kantonalnih ustava u FBiH koji ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni srpski jezik i ćirilićno pismo.


Podsjetimo ,Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na prošloj sjednici inicijativu Denisa Bećirovića (SDP) kojom se vlasti četiri kantona u entitetu Federacija BiH pozivaju da osiguraju ustavnu ravnopravnost Srba, prenosi portal Klix.ba.

"Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH poziva nadležne organe Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona 10, Zapadnohercegovačkog kantona i Posavskog kantona da, najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH izmijene i dopune ustave navedenih kantona s ciljem osiguranja ustavne ravnopravnosti Srba, kao i da se u ustavima kantona, gdje to do sada nije učinjeno, precizira i osigura ustavna ravnopravnost bosanskog i srpskoj jezika te latinice i ćirilice", piše u usvojenoj inicijativi.

Protiv ove inicijative glasali su zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

XS
SM
MD
LG