Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Talibani pozivaju na direktne razgovore sa Washingtonom


Talibani, fotoarhiv

Talibani su pozvali na direktne razgovore sa Sjedinjenim Državama kako bi se pronašlo mirno rješenje za sukobe u Afganistanu, što predstavlja zaokret u politici nakon nekoliko mjeseci pojačanih okršaja.

Broj civilnih žrtava se povećao u posljednjih nekoliko mjeseci, uslijed niza krvoprolića koja su izazvali talibani i Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) u napadima na urbana područja i na pripadnike sigurnosnih snaga, kao odgovor na novu vojnu politiku predsjednika Donalda Trumpa (Tramp).

U saopćenju koje je izdato sinoć, talibani pozivaju američke dužnosnike na direktne razgovore o mirnom rješenju u Afganistanu, prenio je AFP.

Za sada nema odgovora američkih dužnosnika, koji su ranije inzistirali da u bilo kakve razgovore mora biti uključena i afganistanska Vlada u Kabulu.

Trump je u siječnju odbacio održavanje razgovora sa talibanima, nakon niza napada u Kabulu, koji su izvršeni na Hotel Intercontinental, na ulici u afganistanskoj prijestolnici i na vojnu jedinicu, u kojima je poginulo više od 130 osoba.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani (Ašraf Gani) izjavio je da će afganistanske vlasti predstaviti sveobuhvatan plan mira za talibane i Pakistan tijekom konferencije u Kabulu.

Višestruke žrtve nakon napada na hotel u Kabulu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

XS
SM
MD
LG