Dostupni linkovi

Stupilo na snagu primirje u Siriji


Istočna Guta, Sirija

Dnevni humanitarni prekid vatre u istočnoj Guti (Ghouta), pobunjeničkoj enklavi kod Damaska, stupio je u utorak ujutro na snagu kako bi se omogućilo civilima da napuste područje, ali nema informacija da li su uspostavljeni humanitarni koridori.

Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je da u istočnoj Guti od utorka ujutro nije zabilježeno nasilje, ali da je bilo blage artiljerijske vatre u Dumi - jednom od pregrađa.

Dužnosnici Crvenog križa navode da će humanutarni koridori funkcionirati samo ako se pažljivo uspostave, uz pristanak obje strane.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naložio je da se od utorka uvede dnevni humanitarni prekid vatre u istočnoj Guti.

"Prema nalogu ruskog predsjednika, kako bi se izbjegle civilne žrtve u istočnoj Guti, dnevni humanitarni prekid vatre od sutra stupa na snagu i trajat će svakog dana od 9.00 do 14.00", rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu i dodao da će Rusija pomoći u evakuaciji civila.

Putin je donio tu odluku dva dana nakon što Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo rezoluciju o neposrednom prekidu vatre od 30 dana u Siriji kako bi bili evakuirani civili i ozlijeđeni te bila dostavljena humanitarna pomoć.

XS
SM
MD
LG