Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Drastičan porast broja antisemitskih incidenata u SAD


Davidova zvijezda, fotoarhiv

Izvještaj jevrejske nevladine organizacije "Antidifamacijska liga" (ADL) pokazuje da je broj antisemitskih incidenata u Sjedinjenim Državama u prošloj godini porastao za 57 posto, što je najveći skok za dvije decenije.

U 2017. zabilježeno je 1.986 antisemitskih incidenata i to je za 1.267 više u odnosu na 2016. godinu, navodi se u danas objavljenom izvještaju ADL-a.

Organizacija sa sjedištem u New Yorku navodi da se radi o najvećem ukupnom broju takvih incidenata od 1994., navodi AP.

Kako se navodi u izvještaju, zabilježen je veliki porast slučajeva vandalizma protiv Jevreja i njihovih organizacija - na 952, što je povećanje od 86 posto u odnosu na 2016.

Prijavljen je i 1.051 slučaj uznemiravanja, uključujući 163 bombaške prijetnje jevrejskim institucijama.

Direktor ADL-a Jonathan Greenblatt (Džonatan Grinblat) rekao je da je povećanje alarmantno i da veći broj antisemitskih incidenata najvjerovatnije potiče s ekstremne desnice i od nacionalista.

S druge strane, veće znanje društva o antisemitizmu je dovelo do prijavljivanja većeg broja napada, dodao je Greenblatt.

Antisemitski incidenti u školama i na fakultetima se udvostručavaju već dvije godine, navodi se u izvještaju i dodaje da je u nejevrejskim školama prošle godine zabilježeno 457 takvih slučajeva.

ADL navodi da je 2017. godine bilo i 19 slučajeva "antisemitskog psihičkog zlostavljanja", što je 47 posto više u odnosu na 2016. godinu.

XS
SM
MD
LG