Dostupni linkovi

Saudijski kralj smijenio komandanta vojske i druge zvaničnike


Kralj Salman
Kralj Salman

Saudijski kralj Salman smijenio je u utorak načelnika štaba vojske u novom talasu promjena u monarhiji, prenose agencije.

"General Abdul Rahman bin Saleh al-Bunyan, načelnik štaba je smijenjen", objavila je Saudi Press Agency (SPA) navodeći da je Fayyad al-Ruwaili imenovan na tu poziciju.

Kralj je smijenio i načelnike kompnenih i zračnih snaga. Nije naveden razlog za promjene, ali se sve dešava u vrijeme kada Saudijska Arabija predvodi vojnu koaliciju u ratu u Jemenu.

Salman je imenovao niz drugih nižih zvaničnika, guvernera, ministara i gradonačelnika, pri čemu je Tamadur bin Youssef al-Ramah imenovana za zamjenika ministra rada.

Među imenovanim je i zamjenik guvernera provincije Asir, princ Turki bin Talal, brat milijardera Alwaleed bin Talala, koji je bio uhapšen u antikorupcionoj istrazi, ali je kasnije sklopio nagodbu sa vlastima.

Saudijski analitičar Ahmed al-Towayan je na državnoj televiziji istaknuo da se radi o uvođenju svježe krvi u vojnu vlast i mladih ljudi u državnu administraciju.

XS
SM
MD
LG