Dostupni linkovi

Dačić i Zarif za jačanje odnosa Srbije i Irana


Prijateljstvo i podrška u međunarodnim institucijama: Mohamad Džavad Zarif i Ivica Dačić
Prijateljstvo i podrška u međunarodnim institucijama: Mohamad Džavad Zarif i Ivica Dačić

Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif i njegov srpski kolega Ivica Dačič založili su se danas u Beogradu za jačanje odnosa dve zemlje, posebno na ekonomskom planu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Zarif je ocenio da je dijalog jedini put za rešavanje problema Kosova, a Dačić je rekao da Iran može da računa na prijateljstvo i podršku Srbije u međunarodnim organizacijama.

Zarif je izrazio nadu da će Srbija i Iran nastaviti da unapredjuju odnose i saradjuju u oblasti poljoprivrede, gradjevinarstva, energetike, zdravstva, turizma, ali i u vojnoj industriji kao u vreme bivše Jugoslavije.

"Nadamo se da će se nastaviti trend razvoja dobrih odnosa", rekao je Zarif i dodao da su se iranski turisti od ukidanja viza "uverili u srdačnost i gostoprimstvo srpskog naroda".

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je šef iranske diplomatije u Srbiju došao s velikim brojem privrednika.

"Imamo tradicionalne prijateljske odnose sa Iranom. Želimo da te odnose što više produbljujemo, da razvijamo saradnju u svim oblastima", dodao je Dačić.

Dačić je rekao da je Srbiju od septembra prošle godine posetilo oko 6.000 Iranaca i izrazio očekivanje da će taj broj biti veći od marta, jer je predvidjeno uspostavljanje direktne avio linije Beograd-Teheran.

Iranski ministar je rekao da se regionalni problemi mogu rešiti samo dijalogom i poštovanjem medjunarodnog prava, dok je Dačić rekao da Srbija visoko ceni poziciju Irana što se tiče problema Srbije i razumevanje Teherana za stav da problemi treba da se rešavaju dijalogom, a ne jednostrano.

Zarif je u posetu Srbiji došao s brojnom privrednom delegacijom u kojoj su i ;direktori najvećih iranskih kompanija i predstavnici privrednih komora.

On će se danas sastati s predsednikom Aleksandrom Vučićem, a sutra s premijerkom Anom Brnabić.

XS
SM
MD
LG