Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Junker i Han doputovali u posetu Beogradu


Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i evropski komesar za proširenje Johanes Han u sklopu posete regionu doputovali su u Beograd gde su se susreli sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Junker i Han u dvodnevnu posetu Beogradu dolaze iz Tirane, a balkansku turneju počeli su u nedelju u Skoplju.

Prema najavama iz Brisela, u posetu regionu Junker je krenuo sa ciljem da potvrdi evropsku perspektivu regiona istaknutu u novoj Strategiji proširenja EU, ali će zapadnobalkanske partnere podsetiti i na obaveze da poštuju pravnu državu i slobodu medija, sprovedu potrebne reforme, suzbiju korupciju i reše međusobne konflikte.

Posle Beogarda Junker odlazi u Podgoricu gde će u utorak 27. februara razgovarati sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem i obratiti se poslanicima Skupštine Crne Gore.

Junker i Han u sredu 28. februara odlaze u Sarajevo gde će im se pridružiti i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Planiran je sastanak sa članovima Predsedništva BiH, Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem, a Junker će govoriti i na zajedničkoj sednici oba doma Parlamenta BiH.

Evropska trojka istog dana iz Sarajeva putuje u Prištinu gde treba da se sastanu sa kosovskim zvaničnicima - predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušem Haradinajem, predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem, kao i s predstavnicima civilnog društva.

Višednevnu balkansku turneju Junker, Han i Mogerinijeva završiće 1. marta u Sofiji, gde će se, zajedno s premijerom Bugarske koja predsedava EU, Bojkom Borisovom, sastati s liderima zapadnobalkanske šestorke koju čine Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija.

XS
SM
MD
LG