Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potpisan sporazum: Za koridor Vc još 750 miliona eura od EBRD-a


Denis Zvizdić, predsjedavjući Vijeća ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sudjelovao je na premijerskoj sesiji Treće unvesticijske konferencije o Zapadnom Balkanu u Londonu, koju organizira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Tokom konferencije, potpisan je dodatni sporazum sa EBRD-om u iznosu od 750 miliona eura za četiri dionice na autoputu 5c u dužini od oko 70 kilometara, od čega je 500 miliona na teritoriji Federacije BiH, a 250 miliona na teritoriji Republike Srpske, čime će biti kompletirana značajna dionica koja će povezati prostor cjelokupne BiH i time omogućiti nove investicije i jači protok roba i ljudi, a na koncu i ekonomski razvoj BiH.

Tokom obraćanja Zvizdić je istaknuo značaj EBRD-a kao jednog od najvećih institucionalnih investitora u Bosnu i Hercegovinu. Govoreći o prioritetima za regionalne projekte, Zvizdić je istaknuo značaj infrastrukturnih projekata i naglasio da je neophodno da se što brže realizira njihova implementacija.

Istaknuo je da Bosna i Hercegovina ima značajne potencijale u bogatim prirodnim resursima i da se kvalitetnim projektima može dodatno podstaknuti privredni razvoj i BiH i regiona. Rekao je da zemlje regiona trebaju da definiraju zajedničke interese i da ih u narednom periodu pretoče u regionalne projekte, navodi se u saopćenju iz Vijeća ministara BiH.

Sesija premijera Zapadnog Balkana održana je nakon službenog otvaranja konferencije i pozdravnih obraćanja predsjednika EBRD–a Sume Chakrabartija, premijera Bugarske Boyka Borisova i ministra za međunarodni razvoj Velike Britanije Lorda Batesa.

Tokom premijerske sesije razgovaralo se o predstojećim investicijama u infrastrukturu, posebno u saobraćajnu, ali su otvorene mogućnosti ulaganja i u energetsku infrastrukturu i u predstojeće digitalno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je rekao da ono što je jako važno za Bosnu i Hercegovinu i za čitav region jeste činjenica da su svi razumijeli da je nedostatak, prije svega, transportne infrastrukture jedan od najvećih razloga usporenog ekonomskog razvoja ukupnog regiona i da je to fokus daljeg djelovanja kako Evropske banke za obnovu i razvoj, tako i Evropske investicijske banke.

Na konferenciji, pored predsjedavajućeg Zvizdića učestvuju i premijeri Zapadnog Balkana Edi Rama (Albanija), Zoran Zaev (Makedonija), Ana Brnabić (Srbija), Duško Marković (Crna Gora) i Ramush Haradinaj (Kosovo ). Konferenciji prisustvuje i zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

XS
SM
MD
LG