Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haški sud izriče pravosnažnu presudu Šešelju 11. aprila


Međunarodni krivični tribunal u Hagu izreći će 11. aprila pravosnažnu presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, koga je Haški tribunal nepravosnažno oslobodio krivice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

U saopštenju, sudski Mehanizam u Hagu, pravni naslednik Haškog tribunala, precizirao je da će žalbeno veće presudu izreći i ukoliko Šešelj, koji je na privremenoj slobodi u Srbiji, odluči da ne prisustvuje izricanju u haškoj sudnici.

Žalbom na prvostepenu presudu, haško tužilaštvo tražilo je da se Šešelj proglasi krivim po svim tačkama optužnice i osudi na 28 godina zatvora ili da mu se, kao alternativa, ponovo sudi.

Nepravosnažnom presudom, Šešelj je oslobođen optužbi za progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi deportaciju i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti.

Prvostepenom presudom je utvrđeno da su u neke od zločina iz optužnice bili umešani dobrovoljci SRS, ali ne po Šešeljevom naređenju i odobrenju.

U pritvoru Tribunala, Šešelj je bio od 24, februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je bila objavljena optužnica, do sredine novembra 2014. Posle jednog neuspešnog pokušaja i Šešeljevog štrajka gladju, suđenje je počelo novembra 2007, a dokazni postupak je završnim rečima bio okončan u martu 2012.

XS
SM
MD
LG