Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zaev: Ne mogu da zamislim neuspeh pregovora sa Grčkom


Zoran Zaev, makedonski premijer

Makedonski premijer Zoran Zaev odbacio je kao neosnovane grčke tvrdnje da Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema Grčkoj.

U intervjuu za nemački list Špigl (Spiegel), Zaev je, kako se navodi, u odnosu na moguće teritorijalne pretenzije na koje upozorava Grčka u šali rekao da su "jedine pretenzije iz Makedonije usmerene prema grčkim plažama”.

"Da, mi volimo na leto da okupiramo lepe grčke plaže i ostrva. Više od milion Makedonaca svake godine putuje u Grčku, tamo trošimo naše pare, volimo Grčku, ima mnogo kontakata među biznismenima i turistima. Ali iskreno, nemamo nikave druge okupacijske namere", rekao je Zaev.

Zaev je rekao da ne može da zamisli neuspeh pregovora sa Grčkom oko imena Makedonije.

"Ne želim ni da pomislim da neće biti rešenja za spor oko imena, moramo da rešimo ovaj spor, zato što samo tako možemo da se razvijamo, da se integrišemo u EU i da postanemo napredna država sa vladavinom prava. To je dobro za ceo region. Neuspeh je nezamisliv, za Makedoniju, za celi region i donekle i za EU, rekao je Zaev.

Špigl je razgovor sa Zaevom vodio u Berlinu nekoliko sati nakon sastanaka sa nemačkom premijerkom Angelom Merkel.

Na pitanje da li nemačka vlada treba da aktivnije učestvije u pregovorima Makedonije i Grčke oko imena, on je rekao da misli da je obema stranama, i makedonskoj i grčkoj, potrebno ohrabrenje, ali i da vršenje pritiska na bilo koju stranu nije ispravan put.

"Niko ne može da nam oduzme samostalnu i suverenu odluku za ime", rekao je makedonski premijer Zoran Zaev.

Čija je Makedonija?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:25 0:00

Prema njegovim rečima, za Makedoniju su neprihvatljivi grčki zahtevi za promenom Ustava (kako bi se potvrdila promena imena), kao i ime države koje neće biti prevedeno na engleski.

"Ovo im je naš ponos i naš identitet. Ne vidim nikakav razlog za zahtev da ime menjamo u Ustavu, to nije dostojanstveno", rekao je makedonski premijer.

Kako je istakao, Grčkoj je potreban poverljiv partner, a ne partner bez dostojanstva.

"Ustav može da se promeni, ali da se te izmene ponovo promene. Najvažnija garancija za Grčku je da rešenje za spor oko imena bude održivo. To se pravi međunarodnim dogovorima, koji će biti ratifikovani i koji će važiti u međunarodnim organizacijama", rekao je Zaev.

XS
SM
MD
LG