Dostupni linkovi

Ukrajina uhapsila mozak operacije globalnog sajberkriminala


World -- Internet, cybarattack - generic
World -- Internet, cybarattack - generic

Vlasti u Ukrajini su ponovo uhapsili čovjeka za kojeg se sumnja da stoji iza globalne bande sajber kriminala kojeg su bili ranije hapsili u međunarodnoj akciji i prije godinu dana.

Rusa Genadija Kapkanova, za kojeg se vjeruje da je mozak koji stoji iza kompleksne i sofisticirane kriminalne mreže kompjuterskih servera poznate kao Avalanche (Lavina), uhapsila je u Kijevu sajber policija u nedjelju, potvrdio je za RSE portparol Ministarsva unutrašnjih poslova.

Artem Ševčenko je rekao da je Kapkanov uhapšen sa ukrajinskim pasošem i pod pseudonimom, a kopiju je RSE imao na uvid.

Kod Kapkanova su pronađeni i laptop, USB te novac, u stanu koji je bio rentirao u ukrajinskoj prijestonici.

Video koji je objavila ukrajinska policija pokazuje Kpakanova u policijskom pritvoru i policajce kako sakupljaju dokaze iz stana u kojem su ga pronašli.

Za razliku od njegovog prvog hapšenja, Kapkanov se ovaj put nije upuštao u konfronatciju sa policijom, rekao je Ševčenko.

Mreža sajberkriminala Avalanche bila je aktivna sedam godina, i za njeno otkrivanje je bila potrebna saradnja 40 država. Ta operacija, koja se odvijala na teritoriji četri države, obavljena je u 30. novembra 2016.

FBI i njihovi međunarodni partneri opisali su operaciju kao globali odgovor snaga za provođenje reda i zakona bez presedana.

Kapkanov, tada 33-godišnjak je istog dana bio uhapšen u ukrajinskom gradu Poltava nakon kratkotrajnog konflikta sa policijom.

Sljedeće sedmice ga je pak pustio loklani sudija uz obrazloženje da tužioci nijesu uspjeli na ispravan način da ga optuže.

Odluka je izazvala bijes među agencijama za sprovođenje zakona, a glavni tužilac Jurij Lutcenko prijetio je da će sudija biti uklonjen.

Kapkanov je potom nestao. Njegovo sklonište i kretanje između dva hapšenja ostaje nepoznato, ali Ševčenko kaže da vjeruju da je bio u Ukrajini cijelo vrijeme.

Ševčenko je rekao i da Kapakov treba da se pojavi pred Poltava sudom kasnije u ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG