Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU pozvala na hitnu primenu prekida vatre u Siriji


Federika Mogerini

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini zatražila je danas hitnu primenu prekida vatre od 30 dana u Siriji kako bi bili evakuisani civili i povredjeni, i dostavljena humanitarna pomoć.

"Primirje mora odmah da se sprovede", rekla je Federika Mogerini na početku sastanka šefova diplomatija EU u Briselu posvećen situaciji na Bliskom istoku, prenosi AFP.

Rezolucija Saveta bezbednosti UN, koja je dobila podršku Rusije, predstavlja "prvu neophodnu i ohrabrujuću etapu" ali se situacija na terenu "dramatično pogoršava, posebno po pitanju humanitarne pomoći", dodala je Mogerinijeva.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš takodje je danas pozvao na poštovanje rezolucije o prekidu vatre od 30 dana u Siriji, dok je šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn rekao da je žalosna situacija stanovnika istočne Gute, pobunjeničke enklave kod Damaska.

Sukobi i bombardovanja nastavljeni su uprkos rezoluciji usvojenoj u subotu uveče. U napadima je danas stradalo deset civila u istočnoj Guti, saopštila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG